Színházlátogatás Szekszárdon

Színházlátogatás Szekszárdon

2023. december 10-én az Illyés Gyula Gimnázium 5., 6., 7. és 8. osztályos tanulói a szekszárdi Babits Mihály Kulturális Központba látogattak, hogy megnézzék Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk című regényéből készült musicalt.

Az indulás napján 15:30-kor volt a gyülekező az iskola előtt. Szerencsére mindenki időben megérkezett. Az időjárás igazán decemberi volt, a lányok a csinos ruháikban kicsit vacogtak. A két busz nagyjából egyszerre érkezett Szekszárdra, ahol a megállótól rövid sétát tettünk a kulturális központig. Egy gyönyörűen felújított, modern épület fogadott minket. Rövidesen elfoglaltuk a helyünket a színházteremben.

Őszinte érdeklődéssel vártuk a darabot, hiszen valamennyien ismerjük ezt a történetet az 5. osztályos irodalomórákról. A musical egy különleges műfaj, amely először nehezen összeilleszthetőnek tűnt a regénnyel. A felkonferálás után felcsendült az első dal, amely azonnal magával ragadott minket. A musical hűen követte a regény eseményeit, és a dalbetétek még inkább segítették a nézőket, hogy jobban beleélhessék magukat a cselekménybe.

A díszlet nagyon jól elénk varázsolta a 19. század végének hangulatát. Az iskola, az utca, a múzeumkert, a fűvészkert és persze főként a grund helyszíneit ügyes színpadtechnikai megoldásokkal váltogatták. A legördülő háttérképek, a többfunkciós berendezési tárgyak és persze a segítők ügyes munkájának köszönhetően pillanatok alatt alakult át egyik helyszínből a másik.

A szereplők jelmezei is teljesen korhűek voltak, mintha a 19. század emberei közé kerültünk volna. Mai szemmel nézve elképzelni sem tudnánk, hogy akár csak egyetlen napig ilyet viseljünk.

A szereplőket nagyon jól választották meg a regény karaktereihez. Különösen azért érdekes ez, hiszen a műben szereplő kiskamaszokat felnőtt szereplők alakították. Nagyon meggyőző volt a játékuk, a mimikájuk, a testbeszédük. A szereplők viselkedése, magatartása, becsületessége vagy éppen árulása ugyanolyan mély gondolatokat ébresztett bennünk, mint a mű olvasásakor. A kis Nemecsek hősiessége és értelmetlen halála most is nagyon megérintette a nézőket.

A dalbetétek közül a vörösingesek dala, mint egy igazi harci induló fejezte ki a fiúk összetartozását. A csata eseményeit a zene lüktetése még élményszerűbbé tette. Nemecsek haláltusájához kapcsolódó zene igazán szívbe markoló volt, de a legmeghatóbb mégis az volt, amikor a Mi vagyunk a Grund! című zárószámot a közönség együtt énekelte a szereplőkkel.

Nagyon örülök, hogy tanáraim megszervezték ezt a színházlátogatást, és részese lehettem ennek a csodálatos élménynek. Teljes szívvel ajánlom minden diáknak, aki már olvasta vagy ezután fogja olvasni Molnár Ferenc regényét, hogy feltétlenül nézze meg ezt a musicalt.

Molnár Kincső, 7.N

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top