KÖNYVAJÁNLÓ – Janneke de Leeuw: Anka és barátai – Kalandos nyomozás

KÖNYVAJÁNLÓ

Janneke de Leeuw: Anka és barátai – Kalandos nyomozás

2023 októberében került kezembe Janneke de Leeuw: Anka és barátai – Kalandos nyomozás című könyve, iskolánk könyvtárosa, Takácsné Reisz Anett ajánlásával. A több szálon futó történet nagyon izgalmas és magával ragadó volt.

Az elején tetszett, hogy az író a főszereplő nem mindennapi előéletével kezdi a könyvet. Itt például megtudhattuk a két különböző országból származó szülő kapcsolatának előzményét, annak előnyeit valamint hátrányait. Tetszett a szülők kicsit szeleburdi, kompromisszumos rendszere, és az ebből adódó kisebb-nagyobb furcsaságok, amik egy kis színt vittek a történetbe. Megható jelenet volt, amikor az anya, aki sokat volt távol, végre haza tudott jönni a családjához a nyárra, és kedves volt az öröm, amivel fogadták.

Tetszett, hogy a könyv bemutatta egy olyan nagy változás, mint a költözés körülményeit és hatását a gyermek főszereplő lelkiállapotára, melynek végül az az üzenete, hogy a változás sokszor jót jelent.

Megismerhetjük a főszereplő, Anka barátait is, velük nagyon sokat törődött a kislány, és ez kölcsönösnek is bizonyult. Külön figyelmet érdemel, hogy Anka egyik legjobb barátja egy fiú, Bill, aki a családjával együtt Amerikából származik, így beleláthatunk abba, hogy úgy is születhet barátság, ha nem egy helyről származunk, valamint nem számít, hogy a másik milyen nemű, csak a személyisége a fontos, és hogy jól érezzük magunkat a baráti körünkben. Példaértékű volt az Anka és barátnője közötti kötelék is, például hogy mindent megosztottak egymással, valamint hogy Anka feltétlenül bízik Melikében, és fordítva.

A történet cselekménye fokozatosan vált egyre izgalmasabbá, így nem lett kusza és túl bonyolult. Izgalmas volt, hogy a figyelmetlenségnek tűnő eltűnésekből hogyan lettek komoly betörések és nyomozások. Külön kiemelném, hogy a 3 jóbarát, Anka, Bill és Melike az események hatására klubot alapított, és ők maguk folytattak nyomozást, a rendőrökkel párhuzamosan, és ebben gyakran előbbre is jutottak, mint azok, akik igazán otthon voltak a szakmában. Ez sok váratlan fordulatot is hozott, például lelepleződést és tisztázást.

Az író külön szót ejt az alkoholizmusról, és ennek hatásáról a fogyasztó és családja számára. De pozitívum, hogy ez csak egy mellékes téma, mégis fontos tanulságot ad a könyvhöz, és a végén happy and történik, így ettől sem válik nyomasztóvá a hangulat, viszont kitölti az üres helyeket, és tanulsággal, valamint izgalommal is jár.

A könyvet mindenkinek ajánlom, kedves, vicces, izgalmas és tanulságos. Bárkinek, bármely korosztályból különleges olvasmány lehet, jó elmerülni benne a nap végén, tökéletes arra is, hogy elragadjon egy másik birodalomba, és kikapcsolódhassunk olvasás közben. Én szinte le sem tudtam tenni, nagyon várom a folytatásait is.

Érdekesség: ezt a könyvet iskolánk egyik 6.N osztályos tanulója: De Leeuw van Weenen Eszter édesanyja írta, Eszter és családja büszkék lehetnek rá.

Darabos Rebeka, 7.N

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top