Nyelvtanulás a gimiben

1. rész

Manapság a nyelvtudás az élet számos területén elengedhetetlen. Számunkra talán a legnagyobb hangsúlyt az egyetemválasztás alkalmával kapják az ezzel kapcsolatos eredmények, mert főként az idén bevezetett rendelkezéseknek köszönhetően egyes egyetemeken a korábbinál jóval több pontot gyűjthetünk a nyelvi eredményeinkkel. Akár már a jól sikerült középszintű érettséginkre is kaphatunk pontokat, a nyelvvizsgák pedig nagy előnyt jelenthetnek.

Cikkünkben két 12.N osztályos diák, Szabó Kendra Lara és Bozsits Zsófia mesélnek nyelvtanulással kapcsolatos tapasztalataikról.

Mióta tanulod a nyelvet?

Sz.K.L: Harmadikos koromban kezdtem az angoltanulást, és egészen 10. év végéig voltam aktív résztvevője az iskolám angolóráinak. Kilencedikes koromban kezdtem olaszt tanulni, manapság ez köti le az energiáimat.

B.Zs.: Első osztályban kezdtem németet tanulni, és 10. végén leérettségiztem, de most is bejárok órákra a szinten tartás miatt. 9. óta angolt is tanulok, de az nem áll olyan közel hozzám.

Milyen eredményeid vannak a tanult idegen nyelvvel kapcsolatban?

Sz.K.L.: 10.-ben angolból sikeres középszintű érettségit, 11.-ben emelt szintű érettségit és C1-es komplex nyelvvizsgát tettem.

B.Zs.: Én is 10.-ben közép szinten, 11.-ben pedig emelt szinten érettségiztem németből, a 11. évfolyam tavaszán pedig C1-es komplex nyelvvizsgát csináltam belőle.

Hogy érted el ezt az eredményt?

Sz.K.L.: Az évek során számos angoltanárom volt, akik mind sok segítséget nyújtottak az eredményeimmel kapcsolatban, de úgy gondolom tudásomhoz sokat hozzátettek olyan egyszerűnek hangzó dolgok, mint az angol zenék hallgatása, a sorozatok, filmek angol nyelven történő nézése, illetve az idegen nyelven való olvasás.

B.Zs.: Azt gondolom, hogy a nyelvtudásomat az iskolának, főként Csilla néni óráinak köszönhetem. Az általa adott szövegek és feladatok készítettek fel, csak ezekből tanultam, és elégnek bizonyultak. Rengeteg előző évekből származó nyelvvizsgát és érettségit megoldottam, és kétszer is elmentem próbanyelvvizsgára mire elég bátorságom lett, hogy levizsgázzak. Sokat számított szerintem az is, hogy nagyon szeretem a német nyelvet, így motivált voltam a tanulásában.

Milyen céljaid vannak a nyelvvel kapcsolatban?

Sz.K.L.: Jómagam a munkám során is hasznosítani tervezem megszerzett tudásomat, ugyanis könyvfordító, esetleg tolmács szeretnék lenni. Emellett előfordulhat, hogy továbbképzem magam nyelvtanárnak, ez még a jövő zenéje. Az az egy biztos, hogy nyelvekkel, egészen pontosan az angollal szeretnék foglalkozni.

B.Zs.: Még nem tudom, hogy a német nyelvnek milyen szerepe lesz majd később az életemben, de az biztos, hogy az egyetemi felvételinél a nyelvvizsga miatt járó plusz pontok jól fognak jönni. El tudom képzelni, hogy később a munkám során is használjam a nyelvet, vagy hogy egy ideig német nyelvű területen éljek, ha lesz rá lehetőségem.

Bozsits Zsófia és Szabó Kendra Lara, 12.N

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top