Modernizált Moliere

Modernizált Moliere

Kaposvári Csiky Gergely Színház

Moliere: A képzelt beteg

December 8-án az iskolával Kaposvárra mentünk megnézi A képzelt beteg c. színdarabot egy újfajta, modern feldolgozásban, melyet a Csíky Gergely Színház mutatott be. A darab története röviden: a főszereplő Argan betegnek képzeli magát, ezzel egy orvos kezeli. Családja és a szolgálója, Toinette, próbálják meggyőzni, hogy nem beteg, de ő hajthatatlan. Döntéseit is betegsége függvényében hozza meg. Lányát, Angéliquet férjhez akarja adni egy orvos fiához, aki szintén orvosnak tanul. Azért akarja lányát a Decretenus családba beházasítani, hogy legyen egy orvos, aki meggyógyítja. De Angelique Cleanteba szerelmes, és nem akar hozzámenni Thomas Decretenushoz. Ezen kívül ott van Argan második felesége, akiről a főhős azt hiszi, nagyon szereti, de csak Argan pénzéért él együtt a férfival. Ez akkor derül ki, amikor eljátssza felesége előtt, hogy meghalt, de a nő nem úgy reagál, ahogy arra számít, hanem örül, hogy megszabadult férjétől. Lányainak is eljátssza, hogy meghal, ők viszont végtelenül szomorúak lesznek, sőt Angelique képes lenne lemondani szerelméről, mert apja nem akarta, hogy hozzámenjen Cleantehoz. Végül Argan felkel, és hozzáadja a lányát Cleanthoz, azzal a feltétellel, hogy elkezd orvoslást tanulni. Másik fontos szereplő a főhős testvére, Béralde, aki igyekszik felnyitni bátyja szemét, hogy észre vegye, mit kellene tennie akár a lánya, akár a felesége ügyében. Ő viszi előbbre a cselekményt azzal, hogy hatni tud testvérére. A komikus karakter pedig Toinette, aki Argan szolgálója. A feszült pillanatokban ő oldja a feszültséget.

A megtekintett előadás nem úgy ért véget, mint az eredeti mű. Moliere művében Argan nem hal meg. De oka van annak is, hogy a mi előadásunk végén meghalt a főhős, Moliere ugyanis ennek a darabnak az előadásán összeesik a színpadon, majd otthonában meg is hal. A rendező tehát erre utalt a megváltoztatott végkifejlettel.

A művet a kaposvári színház modern feldolgozásában láthattuk. Jelenkori megoldás volt például, hogy Argan másik lánya, Louisette, egyfolytában a telefonját babrálta. Újszerű elem volt az is, hogy a főhős egészségügyi állapotát egy monitoron keresztül nézhettük. Ezek a részek néhol akár zavaróak is lehetnek, mert módosítva Moliere eredeti elképzelését eltávolítják a darabot saját korától, a szerző írói stílusa ezekben az elemekben nem tud tükröződni.

A nyelvezet, a párbeszédek és azok dinamikája érdekessé, izgalmassá és cselekményessé teszik a történetet, pedig az egész mű egy szobában játszódik. A Béraldet játszó színész olykor-olykor közjátékokkal megszakítja a történetet, és Moliere egyéb darabjaiból idéz úgy, hogy közben felvesz egy zöld maszkot, ezzel különíti el magát attól, hogy ilynkor nem Béraldet karaktere beszél, hanem Moliere gondolatait hallhatjuk. Szerintem ezek a közjátékok még mélyebbé és különlegesebbé tették az előadást. Ez a megoldás nekem kifejezetten tetszett.

A díszlet és a ruhák szintén a darab modern feldolgozását mutatják. Eleinte furcsa volt ezekben a ruhákban látni a karaktereket, de ezek jól tükrözték a karakterek személyiségét, így végül csak hozzáadtak az élményhez. A díszlet is ezt a célt szolgálta, ötletes megoldásokat láthattunk, példa az ágy olykor megjelent, de amikor zavaróvá vált a jelenetben, akkor becsúszva a színfalak mögé eltüntették.

Összességében egy nagyon jó feldolgozását láthattuk Moliere darabjának, amely átdolgozásával újat mert mutatni, és ezt nagyszerű színészi játékkal tették még élvezhetőbbé.

Harmati Csengi, 12.N

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top