Bánk bán a Csikyben

December 7-én lehetőségünk nyílt megnézni a Kaposvári Csiky Gergely Színház előadásában a Bánk bán című drámát. Katona József klasszikusát egyfajta Trónok harca hangulatba csomagolva mutatták be, épp elég modern hatást adva a történetnek és a kivitelezésnek, nem volt túl sok, de nem volt túl kevés sem.

Már maga a díszlet megragadta a figyelmemet, a falból kitörő arcok és testek egyszerre váltottak ki belőlem bűvöletet és félelmet. Nagyon érdekes volt számomra, hogy a mű minden jelenetéhez passzolt a környezet, egyszer sem kellett változtatni a díszleten, csak egy-egy kellék jelent meg újonnan a színészek kezében. Ismerve a történetet, nem ért meglepetésként egyik szereplő megjelenése sem. Igaz, az elején az in medias res kezdet miatt nem tudtam még hova tenni a dolgokat, de ahogy Ottó, majd Biberach megjelent, már tiszta volt a kép.

A színészek zseniális játékát még színesebbé tette a modern zenei aláfestés, ami szerintem nagyon jól passzolt a jelentős, drámai jelenetekhez. Például Melinda megerőszakolásának egyébként művészi kivitelezését a rock zene elég offenzívvé tette, amire szükség is volt ahhoz, hogy a közönség érezze a történés kiemelt fontosságát és komolyságát.

Ami még tovább színezte a látványvilágot és az előadást, az a színészek jelmeze volt. Véleményem szerint ehhez a modernebb feldolgozáshoz nagyon jól illettek a bőrruhák és az erős sminkek. Emellett a szereplők öltözékének színe is jól passzolt a karakter személyiségéhez és jelentőségéhez. Melinda a műben a tisztaságot és a jóságot képviselte, ezért teljesen találó volt a hosszú, lenge fehér ruha a színésznőnek. Rajta kívül szinte mindenki sötét színeket viselt, ezzel az ő szerepe kiemelt lett, és a többi szereplő egyfajta komorságot vagy romlottságot képviselt Bánk bán világában. Kicsit azt éreztem az előadás látványvilága miatt, hogy a főszereplő lelkének egy darabját elevenítette meg a rendező, mintha úgy láttuk volna a dolgokat, ahogy maga Bánk látja. Talán éppen ezért viselt ő maga is fekete ruhát, mert nem tartotta magát olyan jónak, mint néhányan hitték. A színházi előadás tökéletes program volt, egy percig sem unatkoztam közben, és úgy érzem, hogy akkor is teljesen elégedett lettem volna a mű feldolgozásával, ha nem ismertem volna az eredeti történetet.

Juhász Szabina, 12.N

Nem járok gyakran színházba, így nincs összehasonlítási alapom a darabbal kapcsolatban, de ettől függetlenül nekem tetszett a Bánk bán, főleg a második felvonás. Az eredeti drámát pont az előadás előtt nem sokkal tanultuk irodalom órán, így a történetet és a karaktereket ismertem, viszont enélkül a háttértudás nélkül, elég nehezen tudtam volna értelmezni a történéseket. Ezt az egy negatívumot tudom kiemelni. A kedvenc jelenetem Gertrúdis halála volt, azt egyszerűen zseniálisan oldották meg. A jelmezek, a zeneválasztás és Biberach karakterének újragondolása is tetszett. 

Bán Léna, 10.N

Vélemény, hozzászólás?

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top