Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót

Harper Lee amerikai regényíró 1960-ban írta a To Kill a Mockingbird című regényét, mely 1961-ben elnyerte a Pulitzer-díjat , és az amerikai irodalom klasszikusává vált. Jelenleg is kötelező olvasmány Amerikában. Kis érdekesség, hogy az író első és második regényének megjelenése között 55 év telt el, és mindkettőről rengeteget beszélnek ma is.

A regény a ’30-as évek Amerikájában játszódik. Három évet ölel fel, a nyolcéves Scout Finch, a bátyja Jem és az apja, Atticus életéből. A család megismerése mellett egy fiatal néger férfi letartóztatásáról és tárgyalásáról is szó van, akit azzal vádolnak, hogy megerőszakolt egy fehér lányt. Ha ez önmagában nem lenne elég botrányos, hatalmas port kavar még az is, hogy az édesapa elvállalja a férfi ügyét, emiatt rengeteget szenved a család. Mindezt ráadásul két gyermek szemszögéből látjuk. A korabeli társadalom is megbélyegzi őket. Ha még mindig hiányérzetünk támadna, vagy még több rejtélyre vágynánk, egy legenda fűződik a család zárkózott szomszédjaihoz, ami rögtön felkelti a két kisgyerek figyelmét, és a regény elejétől kezdve lefoglalja őket. A mű eleje lassan indul, a nyár kezdetén unatkozik a két bajkeverő, és megismerkednek egy ott nyaraló fiúval, aki minden nyáron visszatér hozzájuk jó barátként.

A mű komoly témákat dolgoz fel, elsősorban a rasszizmust mutatja be. De emellett az igazság feltárása, és a felnőtté válás problémája is megjelenik benne.

Zseniális – ez a szó jut először eszembe a regényről. Komoly mondanivalója van. Fontos, hogy gyermeki szemszögből ismerjük meg ezt a borzalmas időszakot. Az ártatlanságuk és kíváncsiságuk átszövi az egész regényt. Végigkísérjük Scout és Jem fejlődését,  ahogy a felnőttek próbálják a helyzeteket elmagyarázni nekik, ahogy próbálják megérteni, hogy mi folyik körülöttük.

13-14 éves kortól mindenkinek ajánlom a könyvet, mert egyszerűen annyira fontosnak és aktuálisnak vélem még ma is a témáját. Kötelező olvasmánynak is megtenném, hogy mindenki megismerje, és egy kicsit elgondolkodjon a regény lényegén.

A Menj, állíts őrt című műve egyfajta folytatása a szerző első regényének. Bár a történet véget ér a műben, de ha kíváncsiak vagyunk, hogy alakul Scout felnőtt élete és a családja sorsa, akkor érdemes elolvasni ezt a regényt is.

Kindner Bernadett, 12.N

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top