Filmajánló

avagy egy Shakespeare-story két különböző korban

A makrancos hölgy vs. 10 dolog, amit utálok benned

A 10 dolog, amit utálok benned egy 1999-ben bemutatott amerikai film, ami hatalmas népszerűségnek örvendett megjelenésekor. Ezt biztosan mindenki megérti, aki látta. Ám kevesen tudják, hogy a film egy Shakespeare-vígjátékon, A makrancos hölgyön alapul, ami 1590 és 1594 között íródott. A két vígjátékban nagyon sok a hasonlóság, de a különbség is.

1. Szereplők

A makrancos hölgy főszereplője: Katharina (más fordításokban: Katalin, Kata szerk.), aki a filmfeldolgozásban Kat néven sértegeti az embereket. Ahogyan a címből is megtudhatjuk, Katharina egy kígyónyelvű hölgy, akinek elég nehéz megfelelő férjet találni. Húga, Bianca, a filmben is ugyanilyen nevet kapott, és egy kicsivel több szerepet, mint a műben. Katharina kérője Petruchio, akit a filmben Patricknek neveztek el, aki a film egyik főszereplője. A műben jó természetű nemesnek mondják, ám ez nem igaz rá a filmben. Lucentio, a filmben Cameron, Bianca egyik kérője és egyben különtanára is. Gremio, akit a filmben Joey-nak hívnak, Bianca másik kérője.

2. Történet

Cameron (Lucentio) új iskolába kerül, ahol azonnal beleszeret a népszerű és szép Biancába. A lány viszont csak akkor randizhat, ha makrancos nővére, Kat (Katharina) is így tesz. Ezt megtudva Cameron és egy barátja azonnal elkezdenek keresni valakit, aki el merné hívni Katet egy randira. Választásuk a mogorva kinézetű, de jó humorú és goromba természetű Patrickre (Petruchio) esett, akitől pont ugyanúgy féltek az emberek, mint Kattől. Patrick elfogadta a kihívást, és azonnal hozzá is fogott annak teljesítéséhez. Ám egy idő múlva megfeledkezett a fogadásról, mert ahogy az már lenni szokott, elkezdett neki tetszeni a lány.  

3. Fogadások

Szerintem a történet egy nagyon fontos mozzanata a fogadás, mivel a műben és a filmben is megtalálható.

A makrancos hölgyben, az eredeti darabban először Petruchio megfogadja, hogy megszelídíti a makrancos Katharinát, majd miután visszatértek a lány édesapjához fogadtak Lucentioval (Bianca férjével) és Hortensioval (egy másik férjjel), hogy mindannyian hívják a feleségeiket, és akié legelőször visszajön, az nyer. Petruchio biztos volt győzelmében, de ezt a másik két férj nem is feltételezte, ismerve a lány természetét. Miután sem Luciento, sem Hortensio felesége nem jött vissza, megjelent Katharina, és engedelmesen megkérdezte urától, hogy miért hívatta őt. Így Petruchio megnyerte a fogadást, és Katharina apja még húszezer tallérral meg is toldotta azt.

A filmben ellenben ennél több és jóval sértőbb fogadásokat tettek a fiúk.

Legelőször Joey fogadott az egyik barátjával, hogy megszerzi magának Biancát.  Cameron is szerette volna elcsábítani Biancát, de sajnos nem volt elég pénze, ezért ő és egy barátja megbeszélte Joey-val, hogy mivel Bianca nem randizhat, amíg Kat nem randizik, így keresnek valakit, aki elég bátor ahhoz, hogy elhívja Katet, Joey-nak csak a randit kell fizetnie. Ekkor választották ki a durva természetű Patrickot, aki 50 dollárért el is fogadta a feladatot. Ám Patricknek nehéz dolga volt, mert Kat nem adta magát olyan könnyen, hosszú időbe került, amíg Kat végre elkezdett megbízni a fiúban.

Joey fogadása Biancával kapcsolatban, aki csak akkor mehetett el a végzős bálba, ha Kat is elmegy, ismét sok pénzébe került a szépfiúnak. Ekkor történik meg a szokásos lelepleződés, Kat rájött a fogadásra, így nagyot csalódott Patrickben, akinek ezután már lehetetlen volt visszaszereznie a lány bizalmát. Vagy még mindig volt rá esélye?

4. Különbségek

Most már nagyjából látszik, mennyire hasonló a két vígjáték, ám kisebb-nagyobb különbségek azért észrevehetők a régi és a modern verzió között.

Makrancos hölgy10 dolog, amit utálok benned
Luciento zenetanítója volt BiancánakCameron franciából korrepetálta
Petruchio nemesember voltPatrick elég durva természetű volt
Petruchio javított KatharinánKat is javított Patrickon
Luciento édesapja gazdag voltCameronék nem voltak gazdagok

5. Összefoglaló

Nekem nagyon tetszett a Shakespeare-mű és a film is, mindkettőt csak ajánlani tudom. Szerintem a film azért jóval követhetőbb, mint az eredeti mű, viszont rengeteg mindenben egyezik a kettő. Úgy gondolom, ez egy olyan film, amit ha egyszer megnéz az ember, nem fogja megbánni.  

Szabó Panna, 7.N

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top