Példaképem a padtársam

Fenyvesi Merse 9.N osztályosunk adott riportot barátjának. Igazi csapatjátékosnak tarja magát, aki most is a tőle megszokott módon nyilatkozott eredményeiről.

Hogyan mutatnád be magad röviden? Szerinted mik a legfontosabb információk rólad?

16 éves vagyok, zenész családból származom, ezért közel áll hozzám a zene, de emellett kosárlabdázom is.

Hova jártál általános iskolába?

A József Attila Általános Iskolába jártam mielőtt átjöttem a kisgimibe.

Miért választottad ezt az iskolát negyedikben? Jó döntésnek érzed, hogy eljöttél?

Nekem nagyon tetszett ez a nyolcosztályos tagozat, nagyon sok barátom idejött tanulni, ezért én is. A legjobb barátom anyukája és az én édesanyám eljöttek a nyíltnapra, meséltek az iskoláról, és ekkor eldöntöttük a barátommal, hogy mi is ide szeretnénk járni.

Az biztos, hogy jól döntöttem, mert jó társaság jött össze, és bár most már 9.-re kevesebben vagyunk, de pont ezért családias a hangulat. Nagyon tetszik, hogy N-es osztály vagyunk, hol van még ilyen, szinte mindenki A-s, B-s vagy C-s.

Mennyire játszik fontos szerepet az életedben a sport és a zene?

Nagyon szeretek kosarazni, fontos része ez az életemnek, több sportot kipróbáltam előtte (boksz, foci, floorball stb.), de ez volt az aduász. És ahogy már mondtam, zenész családból származom, természetesen fontos számomra a zene is, a mindennapjaim része.

Ez mit jelent pontosan?

Édesanyám zongoraművész és zongoratanár, édesapám gitárművész és gitártanár, édesapám testvére a Szélkiáltó együttesben játszik, a fia, vagyis az unokatestvérem is gitározik.

Én is több hangszeren játszom és játszottam, 6 évig fuvoláztam, 2 és fél éve ütős hangszereken játszom (pl. dob, marimba, xilofon). Anyukámtól tanulok zongorázni, apától pedig gitározni.

Hogyan sikerül emellett még az iskolában is jól teljesítened?

Nekem mindig azt tanították, hogy az órán lehet a legtöbbet megjegyezni, ezért mindig próbálok odafigyelni, így emellett nem is kell már olyan sokat tanulnom a következő órákra.

Heti öt kosárlabdaedzésem van, emellett reggelente 7-7:30ig ütőórám van kétszer egy héten. Az edzésekhez kell igazítanom a tanulást, tehát az biztos, hogy ez megtanított nagyon jól beosztani az időmet.

Mennyi szabadidőd van ennyi program mellett?

Így is van szabadidőm, amit a barátaimmal töltök, pl. videójátékkal vagy sportolással (foci, kosár), vagy a családdal (társasozás vagy filmezés).

Mik a terveid a jövőre nézve? Hol tervezel továbbtanulni?

Még nem biztosak a terveim, de nagyon érdekel a vadászpilóta és a mechatronikai mérnöki pálya, ez utóbbi a gépészmérnöki kar egyik ága.

Hol találkoztál ilyesmivel?

Mindkettőt az Educatio kiállításon ismertem meg, és ott tetszettek meg.

Gimis éveim alatt eddig kétszer voltam Educatión a családdal, itt megismerhettem sokféle szakmát, olyanokat is, amikről addig nem is hallottam. Ott utána is kérdezhettem a képzéseknek, bármit megkérdezhettem a szakmát tanuló diákoktól és oktatóktól.

Hol képzeled el magad 10 év múlva?

Akkor majdnem 26 éves leszek, a legnagyobb célom a vadászpilóta képzés, de ide elég nehéz bejutni, ezért kell egy B terv is. Tehát ha ez nem sikerülne, akkor mechatronikai mérnök szeretnék lenni 10 év múlva.

Tanulmányi téren milyen eredményeidre vagy a legbüszkébb?

Bolyai országos döntőbe jutottunk matematikából. Natur Park Vetélkedőn is országos döntőbe jutottunk csapattal.

Még mindig igyekszem megismerni a tantárgyak minden típusát, igazából Bolyai magyaron, Dombó Pál Tanulmányi Versenyen magyarból is vannak eredményeim. De indultam idén biológiából is: Fodor József Országos Biológiai Versenyen. Régebben fuvola versenyeken is arany és ezüst minősítéseket értem el. Közben kosárlabdából is diákolimpián indultunk a csapattal.

Fontosak számodra az eredmények?

Igen, fontosak, sőt csapatban még inkább, mert akkor még nagyobb az öröm. Sokkal inkább vagyok csapatjátékos, az eredmények is inkább ezt mutatják. Sokkal jobban tudok teljesíteni, ha másokért is tanulok, versenyzek, ilyenkor jobban igyekszem a jó teljesítményre, talán ez még inkább motivál engem már a felkészülésben is. És az örömöt is jobb megosztani utána csapatban.

Dokumentálod az eredményeidet?

Nem szoktam. Az érmeim, kupáim kint vannak a lakásban a családtagjaimé között.

Maximalista vagy?

Annyira nem, de megpróbálom mindenből kihozni a legjobbat, ha tudom.

Mi a 3 legfontosabb tulajdonságod?

Nem szeretem magamról elmondani a véleményem, inkább vagyok kíváncsi arra, hogy mások  mit gondolnak rólam.

Ruppert Dominik, 9.N

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top